Fabrikant: Thermo Scientific
Product: Forma™ Steri-Cycle™ i160 met Cell Locker™ Systeem
Productgegevens: Cel kweek Incubator met CO2 – optioneel uitgevoerd met O2 regeling.
Producttype: CO2 Incubator met 6-delige, gasdichte binnendeurconfiguratie geschikt voor Cell Lockers.

 

 

Wat is de innovatie?
Het voorkomen van kruiscontaminatie (onderlinge verontreiniging of besmetting) bij het werken met celculturen is een dagelijkse zorg in de wereld van cel research. Kruiscontaminatie beïnvloed namelijk de consistentie van onderzoeksresultaten en is kostbaar omdat onderzoeksmateriaal onbruikbaar wordt en apparatuur in veel gevallen moet worden gesteriliseerd. Daarnaast is het bij meerdere deuropeningen van een incubator moeilijk om stabiele omstandigheden te behouden. Luchtvochtigheid, temperatuur en pH waarde hebben de tijd nodig om na het openen van de deur weer te stabiliseren. De innovatie van Thermo Scientific biedt hiervoor de oplossing. Het Cell Locker Systeem van Thermo Scientific zorgt namelijk voor een betere bescherming, verhoogde stabiliteit en meer flexibiliteit.

Betere Bescherming
Het gepatenteerde nieuwe Cell Locker systeem van Thermo Scientific bestaat uit zes afzonderlijk van elkaar af te sluiten ‘kamers’ in één CO2 Incubator. De Cell Lockers zijn uitgerust met een dubbel 0.02 μm filtermembraan. Deze filters voorkomen de verplaatsing van micro-organismen maar laten wel luchtcirculatie toe. Hierdoor kunnen temperatuur, pH waarde en luchtvochtigheid, welke nodig zijn voor de juiste kweekomstandigheden, op de gewenste waarden blijven. Omdat de Cell Lockers uitneembaar zijn vanwege de luchtdichte deurtjes is het veiliger voor de analist om het gevoelige celmateriaal te transporteren naar een ander lab of veiligheidskabinet. Bijkomend voordeel is dat bij een contaminatie binnen een enkele Cell Locker, deze afzonderlijk gesteriliseerd kan worden terwijl de    andere ongeroerd blijven.

Verhoogde stabiliteit
De Cell Lockers bieden zeer uniforme condities. Als er één Cell Locker wordt geopend blijven de waardes in de andere vijf kamers ongewijzigd. Daarnaast is er 50% minder temperatuurverlies in de geopende Locker. Omdat er maar één deurtje geopend wordt is de hersteltijd van de totale incubator veel sneller. Gemiddeld wordt er met dit systeem 50% CO2 gas bespaard.

Meer flexibiliteit
Het openen van de deur van een CO2 Incubator kan tijdens een onderzoek zonder dit systeem direct van invloed zijn op de resultaten. Met deze innovatie is het mogelijk om meerdere cell types in één Incubator te plaatsen zonder dat ze beïnvloed worden door elkaar of de buitenlucht. Hierdoor kunnen er dus meerdere onderzoekers gebruik maken van één apparaat. Dit brengt duurzame voordelen met zich mee als het gaat om aanschaf, onderhoud en verbruik van de incubatoren. In theorie kunnen er tegelijk zes specialistische en kleinschalige onderzoeken van verschillende personen plaatsvinden op één plek.


Wat is onderscheidend / vernieuwend aan uw innovatie?

1. Innovativiteit
In de meegestuurde Technote is te lezen dat er een test is uitgevoerd waarin opzettelijk 2 verschillende micro-organismen (0.5 en 0.1 μm) in de incubator zijn geplaatst. Door sterile petri-schaaltjes met een juiste voedingsbodem in de Cell Lockers te plaatsen kon gecontroleerd worden of de micro-organismen de Lockers konden binnendringen. Testresultaten tonen aan dat circulerende micro-organismen niet in Cell Lockers kunnen
komen. Elke test werd 3 keer uitgevoerd met het volledige Cell Locker System (6 Cell Lockers) binnen een Heracell VIOS 160i CO2 incubator zonder HEPA filter aanwezig.

2. Toegevoegde waarde voor de gebruiker
Het onderscheidende aspect aan de innovatie is dat het systeem uniek is en op meerdere aspecten voordelen met zich meebrengt. Zoals eerder genoemd zijn dit verbeterde stabiliteit, hogere bescherming en meer flexibiliteit.

3. Business Potential
De innovatie richt zich wel op het specialistische segment binnen celonderzoek maar kan er wel voor zorgen dat een complete workflow op het gebruik van de Cell Locker aangepast gaat worden. Wat dat betreft is er zeker business potentieel. Bovendien loopt Nederland voorop als het gaat om stamcelonderzoek en is de markt groeiende en sterk in ontwikkeling. Het voordeel van de individuele Cell Lockers is dat deze ook in andere CO2
Incubatoren geplaatst kunnen worden. Dus in apparatuur van concurrerende merken kan alsnog dit systeem gebruikt worden. Hierdoor groeit het marktpotentieel aanzienlijk aangezien niet altijd tot aanschaf van compleet nieuwe CO2 Incubatoren zal worden overgegaan.

4. Overige voordelen
Als voordeel kan genoemd worden dat er met dit systeem in vergelijking tot een ‘traditionele’ incubator een significante besparing gerealiseerd kan worden op het gebied van Co2- en energieverbruik (50%) en dat de veiligheid voor medewerkers in het lab verbeterd wordt vanwege het gesloten transporten van kwetsbaar celmateriaal.

Voor meer informatie bekijk dan op onze website.

Terug naar overzicht

WOTS Partners