Met welke Hoeksensor meet u uw draaiing of tilt?

Exposantennieuws World of Automation, Exposantennieuws World of Motion & Drives, Laatste Nieuws

Een hoek of hoekverdraaiing meten met een hoeksensor? Dit kan op verschillende manieren, aan de hand van een wijd gamma aan sensoren en bijhorende uitleesapparatuur. tsb – bescom is decennialang expert op gebied van hoekmetingen en bijhorende hoeksensoren. U bent bij ons dus aan het juiste adres!

Eerste belangrijke vraag: wilt u een hoek(-verdraaiing) ten opzicht van de horizon of zwaartekracht meten? Zo ja, dan vormen INCLINOMETERS (zie punt 1) vaak het beste antwoord op uw uitdaging.
Wilt u een hoekverdraaiing los van de zwaartekracht of horizon meten? In dit geval ligt de inzet van ENCODERS (punt 2) voor de hand. Om de uitgestuurde meetwaarden van de encoder in graden af te lezen kan de sensor aan een DIEGON uitleesapparaat gekoppeld worden.

1.    INCLINOMETERS of INCLINATIESENSOREN

Dankzij het merk POSITAL biedt tsb – bescom OEM’s en bouwers van machines en voertuigen een uitgebreide waaier aan meetmogelijkheden.

inclinometer als hoeksensor, hoek meten, hoekmeting

Binnen de TILTIX-lijn van POSITAL bestaan drie hoofdtypen inclinatiesensoren:

  • statische enkelassige inclinometer: meten zeer nauwkeurig (tot 0.1°) in een stilstaande of langzaam bewegende opstelling. Vertikale ophanging, meetbereik: 360°. Diverse interfaces.
  • statische dubbelassige inclinometer: ideaal voor waterpassing, horizontale ophanging. Twee outputs: voor X- en Y-as. Voor elk van de twee assen wordt de hoekverdraaiing weergegeven in verhouding tot het zwaartekrachtveld. Meetbereik: ±80° per as. Diverse interfaces.
  • dynamische inclinometers: uitgevoerd met extra 3D MEMS gyroscoop in aanvulling op 3D MEMS acceleratiemeter. Slimme algoritmes filteren de effecten van versnelling, vibratie en schokken uit. Nauwkeurigheid: 0,3°. Interface: CANopen.
  • Uiterst nauwkeurige AGS inclinometer: voor statische metingen, gebaseerd op fluid cells, ±30° meetbereik, uiterst nauwkeurig: tot 0.01°, resolutie: 0,001°

2.    ENCODERS als hoeksensor

Verkrijgbaar als absolute en incrementele roterende encoder.

absolute en incrementele encoders als hoeksensor, hoek meten
Bij een absolute roterende encoder is de analoge uitgang lineair met de hoekverdraaiing van maximaal 360°. Na aanschakelen van de voeding weet de sensor direct onder welke hoek hij staat. De inzet van een incrementele encoder is vooral aan te raden bij het meten van rotatiesnelheden van een as. De uitgang van de sensor bestaat uit A- en B-pulsen. Het aantal pulsen per omwenteling ligt tussen de 1 en 266.240. Aan de hand van de faseverschuiving tussen het A- en B-signaal kun je bepalen of de as links- of rechtsom draait.

De meeste absolute en incrementele encoders die tsb – bescom voorschrijft meten op basis van een Hall-sensor. Deze sensor registreert de veranderingen van het magnetisch veld en geeft op basis daarvan een signaal af. Dit contactloze meetprincipe draagt bij aan een verhoogde betrouwbaarheid en levensduur van de hoeksensor.

Roterende encoders worden voor heel wat toepassingen gebruikt: vervanging van potentiometers, (dure) optische encoders en rotatieschakelaars, landbouw- en graafmachines, (mobiele) afvalpersen, koplamphoogteversnelling, etc.

3.    Slimme Controledisplays: uitlezen en programmeren hoeksensoren

Meestal zijn het (standaard) PLC’s die encoders en inclinometers uitlezen en setpoints (maximale en minimale waarden, nulpunten, …) en andere programmering toekennen. Wist u dat ook decentrale, accu-gedreven controledisplays ideaal de data uit zowel inclinometers als encoders omzetten naar graden. Verdergaand stellen controledisplays de gebruiker in staat eenvoudige controleloops te maken en bijvoorbeeld schakelfuncties te programmeren aan de hand van meetwaarden van hoeksensoren. tsb – bescom ontwikkelt en verkoopt haar eigen DIEGON-lijn controledisplays.

hoeksensor, hoek meten met encoder, uitleesapparatuurIn uiteenlopende automatiseringsuitdagingen binnen de voertuigtechniek en machinebouw worden hoeksensoren toegepast die nauwkeurig hoeken opnemen. De hoeksensoren van tsb-bescom vinden hun toepassing in onder meer mobiele camerasystemen, liften en de handling van containers.

Partners