Proximo: de bedenker

Laatste Nieuws, Bezoekersnieuwsbrief World of Electronics, World of Electronics

Traditiegetrouw kent de WoTS een beursgadget die de bezoeker in onderdelen kan verzamelen door langs verschillende stands te gaan. In 2016 bestond de gadget uit een badge waarop tekst of animaties op 85 led’s te zien waren. De badge was programmeerbaar via een mobiele app. Voor 2018 is de Proximo de nieuwe gadget. Maar hoe is het idee voor dit apparaatje eigenlijk ontstaan?

De ‘geestelijk vader’ van de Proximo is Leo Kors van OPW Fluid Transfer Group. Na een oproep op een mailinglist voor verse ideeën ten aanzien van een nieuwe WoTS-gadget, begon Kors in gedachten eerdere gadgets te evalueren. Er moest meerwaarde mogelijk zijn, dacht hij: “Meestal belanden die gadgets ergens in een la nadat iemand er 10 minuten mee speelt. Dat is eigenlijk zonde.”

Gadget voor domotica

Kors zocht het uiteindelijk letterlijk dicht bij huis: “Ik wilde een gadget die je ook eens thuis kan gebruiken. En toen bedacht ik: een hoop mensen zijn bezig met domotica, die zijn hun huis aan het automatiseren.” Zelf heeft Kors zijn huis met verschillende elektronica in de loop de jaren al geautomatiseerd.

Daarmee was het basisidee voor de Proximo geboren. Volgens Kors moest het een sensor worden die door middel van bluetooth met bijvoorbeeld een smartphone is te koppelen. Zo kan de Proximo als nabijheidssensor voor domotica-gerelateerde diensten ingezet worden, bijvoorbeeld voor het automatisch openen van een deur als een persoon met een gekoppelde smartphone voor de deur staat.

“Die jongens zijn lekker bezig”

Toen zijn idee door de deelnemende bedrijven werd gekozen als te realiseren beursgadget, gaf Kors eind 2017 op een bijeenkomst zijn laatste input. Inmiddels heeft hij geen directe rol meer in de verdere ontwikkeling van de Proximo, maar hij is tevreden over het huidige design: “Het ziet er netjes uit. Die jongens zijn lekker bezig.”

Mogelijk is er ook nog ruimte voor een Proximo 2.0 in de toekomst, denkt Kors: “Als de Proximo naast bluetooth ook wifi zou hebben, kan er nog veel meer. Maar het internet of things moet nog echt op gang komen.”

WOTS Partners