Tandwielkast Apex centraal in mechanisch vierwielstuursysteem

Exposantennieuws, Exposantennieuws World of Motion & Drives, Laatste Nieuws

Apex Dynamics BV heeft de 21 studenten gesponsord die namens de Universiteit Leuven deel hebben genomen aan de Bridgestone World Solar Challenge als team Punch Power Train Solar Team. De ingenieursstudenten hebben 13 maanden gesleuteld aan de Punch 2 die op 8 oktober begint aan de 3.000 KM lange tocht van Darwin naar Adelaide. De Punch 2 mag zich bewijzen in een enorm competitief speelveld van meer dan 50 teams. Elk wil het parcours zo snel mogelijk afleggen!

Dit jaar zijn er heel wat nieuwigheden in de zonnewagen gestoken. De Punch 2 beschikt over een uniek mechanisch vierwielstuursysteem met planetaire tandwielkast van Apex Dynamics. Dit systeem laat toe om de wielkappen (de behuizing rond de wielen) nog smaller te maken zonder de gereglementeerde draaicirkel te beïnvloeden. Het resultaat is een aerodynamische winst van meer dan 1%.

Het systeem bestaat uit een mechanische ontkoppeling van de voor- en achterwielsturing. Dit betekent dat de voorste wielen draaien bij de eerste 90° van de stuur uitwijking. Wanneer de chauffeur het stuur verder draait, activeert de achterwielsturing. Hierdoor gebruikt de piloot enkel de vierwielsturing op lage snelheden. Met behulp van staalkabels en pulleys wordt de stuurbeweging overgebracht naar de 4 wielen.

Voor het hele artikel, lees hier verder…

Partners